Thursday, July 2, 2009

Petunjuk Jalan Kekayaan


Mesti korang curious kan tgk tajuk n3 aku nih... hehehe... jgn silap ye... kat blog aku nih takde jalan nak jd cepat kaya tau kawan-kawan... ni adalah tajuk buku motivasi yang aku tengah baca sekarang ni.....




Buku ni aku pinjam dari biras aku... dia memang banyak koleksi buku dan majalah... rajin dia nih duk kumpul-kumpul buku dari jaman anak dara sampai la dah kahwin....
Aku kalo balik umah mentua aku kalo ade masa lapang pinjamlah buku atau majalah kat umah dia ni.... dah mcm library la pulak....ekceli umah dia ni sebelah menyebelah jek ngan umah mentua aku....senang ek tak yah susah2 mcm aku sket2 nak packing barang balik kampung....hehehehehehe

Oklah ni aku nak citer pasal buku motivasi yang ditulis oleh Dr. Rusly Abdullah.... Buku ni bagus untuk dibaca sebagai panduan kepada sesiapa yang berminat nak memulakan sesebuah perniagaan macam aku.....

Dalam buku ni, Dr. Rusly banyak bercerita jatuh bangun beliau dalam pernigaan.. dan bagaimana beliau bangkit semula setelah mengalami kerugian besar....Wah bagus ni kan.... biasalah dalam bisnes mesti ada pasang surutnya... tapi yang penting.... kita mesti ada kekuatan dan strategi dalam perniagaan....lagi satu jangan lupakan Tuhan.... Insya Allah kita akan berjaya jika ikut peraturan dan langkah yang betul...

p/s: Antara kata-kata Dr. Rusly yang menarik perhatian aku.. "Kenapa kita tidak kaya? Jawabnya kerana kita tidak memperkayakan diri kita sendiri. Setiap hari kita berusaha dan bekerja untuk memperkayakan orang lain"


18 ulasan:

POSH76 said...

betoi2...nanti dah habeh baca kasik update yek...jadi marilah kt kayerkan sesama kt dgn klik2...hehe....kasi BUMI nyer biz up sikit....hehe

Farasela said...

kak ninie nie rajin membaca yek..sy malas sikek...hehehe...pasal stokin...confirm nk ke?sy tinggal 2set je nie...

sha89 said...

wahhh ayt last tu paling best...

tp betul sgt....kite duk bz memperkayakn org lain je...

nk kaya kna start buat bisnes sndri~

:)

neezareef said...

nk suh niaga la ek klu gitu
camne ko truskan la hi-o weh..wat blog hi-o marketing..hihii

atty's said...

kena bisnes nampak nya nie..

ninie said...

kak posh ~ wah akaknye klik2 mesti dah banyak eh kak...

ninie said...

fara ~ ala fara ni pon curi2 masa membaca kalo tak mana sempat dik.. sibuk ngan budak2

ninie said...

sha ~ tu la pasal... kita ni dok kayakan org jek ek...hehe

ninie said...

neeza ~ hehehe... leh gak difikirkan nih... aku igt nak wat blog lain...

ninie said...

kty ~ wah kty.. caiyok caiyok...

Lina said...

ninie...lina pun suka baca buku2 gini...tapi byknyer buku HM Tuah ja...tak try baca buku Irfan Khairi ke?

ninie said...

Lina ~ lom pernah bc la lina... besh ek... nak try cari laaa...

Softtouch [Hanim] said...

tulah kan nak kaya bkn senang..kene ade kekuatan dalaman. Tp org kata kalu kita bisnes cpt kaya..tp sy bisnes xminatlah, suka mkn gaji jer sbb xsuka tggung risiko...

ninie said...

hanim ~ tul tu hanim nak kaya bukan senang... kalo buat betul2 mmg lah cepat kaya tapi takot gak kalo cepat jatuh ye dakk???

ct rahani said...

cam bagus je bukunya kak.. bleh cari gak nih buat panduan.. hehehe..

suhaila-ab said...

aku jarang baca buku cenggitu...kalau baca mesti separuh je..kalau novel 1 hari leh habis duk ngadap je...

ninie said...

ct ~ mmg bagus dik... panduan dlm kehidupan

ninie said...

su ~ aku dah lama la su tak dapat membaca sibuk ngan anak2 malam2 pulak bila dah ok aku lak yang ngantuk nak tido.. ni aku nak mula balik hobi aku nih...